Orbital – Never

Breaking news: Geweldige nieuwe single van Orbital is uit!

Orbital. Ik weet nog precies waar ik was toen ik voor het eerst Orbital hoorde.
Ik luisterde indertijd vooral naar stoere rockmuziek. En was ‘dus’ anti-dance. (Ik was 23, dan ben je daar nog gevoelig voor.) Het enige dat door de beugel kon was vette breakbeat. Voor de rest was dance oppervlakkige discotheekmuziek.
Maar opeens was Orbital op de radio. Ik zat thuis op de bank. Ik geloof dat het Pinkpop was. En er werd een half uur lang Orbital live uitgezonden. Van begin tot het eind zat ik geboeid te luisteren. Een langgerekt muziekstuk trok voorbij. Wat een prachtige melodieën, wat een laagjes en ingenieuze opbouw. Stukjes kwamen en verdwenen en smolten later weer samen. Ik was fan.

Hun toenmalige album ‘In Sides’ behoort sindsdien tot mijn favoriete albums allertijden. Nog steeds draai ik hem regelmatig en het blijft prachtig. Niet alleen om op te dansen, maar vooral om naar te luisteren. (Is luisterdance een term?)

De broertjes Paul en Phil Hartnoll hebben inmiddels al meer dan 20 jaar een eigen plekje in de dancewereld. Pioniers uit de begintijden, waar ze ook al furore maakten met vooral op melodie gedreven muziek. Helaas werd het niveau van In Sides niet altijd geëvenaard. En uiteindelijk stopte de samenwerking voor een aantal jaren. Maar na een paar mislukte soloprojecten zijn ze weer samen aan het optreden. Vorig jaar verscheen een geweldig single (The gun is good / Don’t stop me) ter ere van de comeback. En in 2012 verschijnt een nieuw album. Ik ben erg benieuwd of ze het vuur van In Sides weer kunnen terugvinden. De nieuwe single Never belooft veel goeds!

Orbital – Never

Published by

Rik Roltrap

Praten over muziek is leuk. Je wilt je passie delen. Waarom vind ik dit nummer zo geweldig? Het is de sfeer, de spanningsopbouw, dat ene baslijntje of die briljante tekstregel. Maar wat muziek zo uniek maakt is dat ene onvatbare stukje inspiratie dat een nummer onderscheidt van de rest. Dat soort nummers houd ik van. Die hoor je niet, die voel je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.