[live] Radiohead op eenzame hoogte

RadioHeadZiggoDome14Okt

Een klein, dansend mannetje in een zee van led-licht, onder gigantische, bewegende displays met hallucinerende close-ups van handen, drums, snaren en monden, begeleid door een hartverzakkende bass. Alsof je naar een exploderende kijkdoos zat te kijken: zo was Radiohead in de Ziggo Dome afgelopen zondag, bezien vanaf de tweede ring.

De bijna on-Nederlands grote zaal in de Amsterdamse Bijlmer is voor de band uit het Zuid-Oosten van Engeland vermoedelijk niet meer zo indrukwekkend, maar voor de bezoeker van zeg: Tivoli, Paradiso of de Melkweg is het wel even slikken. Wat een kolos!

Om je er alvast aan te laten wennen, zond opener Caribou al een geweldige bak licht en beats richting de noordzijde van de Dome. Met het sterke Bloom nam Radiohead de glowstick over en werkte een heerlijk lange set af van 2 uur en een kwartier, met maar liefst drie encores.

Fijn om Paranoid Android te horen, Karma Police, ook mooi, maar de nummers van In Rainbows (15 Step, Nude, Body Snatchers) en The King of Limbs (Lotus Flower, Feral, Give Up The Ghost, Separator) pasten toch wel het beste in deze setting. Vooral dat laatste album, haast een beetje vergeten door pers en fans, kwam met zijn zware electrobeats bijzonder goed tot zijn recht in de Ziggo Dome.

Radiohead maakt toekomstmuziek. Het is verreweg het spannendste en meest vernieuwende wat er te vinden is in de alternatieve muziek. Radiohead is z’n eigen genre en de fans lijken te accepteren dat de formatie definitief het rockpad heeft verlaten. Het nieuwste werk werd razendenthousiast onthaald.

De reactie op Reckoner was zo overweldigend, dat je er bijna kippenvel van kreeg. Bijna, want de keerzijde van al dat geweld in die imposante muziekkerk is dat je je wel erg klein gaat voelen tussen die 20 duizend mensen. Al die wiegende hoofdjes in de verte, de oplichtende telefoonschermpjes, het weergaloze applaus na schitterende afsluiter Idioteque. Het valt niet mee om er echt onderdeel van te worden, als je zo ver van het podium zit.

Radiohead is muziek om je in onder te dompelen en de Ziggo Dome is als badkuip misschien een beetje te diep, niettemin mogen we dit bestempelen als één van de beste concerten van het jaar. Loepzuiver, oorverdovend en intrigerend van begin tot het einde. Eenzame hoogte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.