[Live] My Morning Jacket in Tivoli

Blijkbaar verloopt een concert soms hetzelfde als een voetbalwedstrijd. De ene helft lijkt totaal niet op de andere. In de eerste is het spel gezapig, het tempo is te laag, er is geen goede opbouw en er zijn te weinig ideeën. Maar dan de tweede helft: er wordt veel beter samengespeeld, het publiek gaat erachter staan en er ontstaat zowaar een sfeer waarin de hoofdrolspelers boven zichzelf uit kunnen stijgen.
En je vraagt jezelf af: wat is er gebeurd?

Zo’n concert was My Morning Jacket in Tivoli. Toen de band uit Kentucky Gideon inzette, leek het ineens alsof het vijftal niet alleen zichzelf, maar ook het publiek wakker schudde. Mensen wachtten met bier halen, hier en daar verscheen een tevreden glimlach en sommigen leken zelfs een dansje te wagen, alsof ze zich toen pas realiseerden: ach ja, dat is ook zo, we staan bij My Morning Jacket!

Niet dat Jim James en zijn mannen tijdens het eerste dozijn nummers hun best niet deden om een klik te krijgen met het publiek. James wapperde rond in een soort vampierencape, gitarist Carl Broemel speelde ouderwets met zijn haar voor z’n ogen. Maar het ontbrak aan energie. Misschien was het de leeftijd van het publiek, misschien was het de keuze van de nummers: Lowdown, First Light, Slow, het zijn ook geen titels waar je meteen van gaat rondspringen. Dat de band halverwege Where to Begin speelde lag dan ook haast voor de hand. Het was het niet, de eerste driekwartier, hoe gingen ze dat oplossen?

En toen dus het signaal voor de tweede helft: Gideon van het bekendste album Z uit 2005. Dat bleek vol overtuiging en met veel plezier gespeeld precies de juiste aanvalstactiek. Eindelijk.

Na Gideon gaf My Morning Jacket het initatief niet meer uit handen en speelde het een aantal nummers van hun nieuwste album Circuital (2011) die knetterden van elektriciteit. Uitschieter was Victory Dance, die de opmaat vormde van een heerlijke toegift. Met The Day Is Coming en tot slot titelsong Circuital verliet My Morning Jacket Tivoli.

Het publiek kon enthousiasts huiswaarts. Gelukkig maar, toch nog een goede pot.

My Morning Jacket – Victory Dance

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.