Een reis naar de maan

Air heeft weer eens een soundtrack gemaakt. Deze keer bij Le Voyage Dans La Lune, een klassieke film uit het begin van de cinematografische geschiedenis. Georges Méliès (recentelijk ook in de bioscoop geportretteerd door Ben Kingsley in Hugo) maakte in 1902 deze film. Het gaat over een groepje mannen die met ene kanon naar de maan worden geschoten en daar gevangen worden gehouden. Gelukkig heeft de film een happy end (toen al wist hij dat mensen graag met een goed gevoel de bioscoop uit gaan) en weten de mannen te ontsnappen.

De muziek van Air is een logische combinatie. Het zijn net als Méliès Fransen en hebben een warm hart voor de vaderlandse historie. Ook zijn ze al eerder in de weer geweest met tripjes naar de maan (Moon Safari was hun debuutalbum) en soundtracks (ze hebben de muziek van Sofia Coppola’s Virgin Suicides verzorgd). De soundtrack is eigenlijk een score, en is puur ter ondersteuning van de film bedoeld. Een mooi streven, maar ook wel gek, omdat de meeste geluiden die te horen zijn elektronisch gemaakt zijn en ten tijde van de originele screening van de film helemaal niet hoorbaar zouden zijn.

Misschien een mooie terzijde is dat de Smashing Pumpkins voor hun videoclip van Tonight, Tonight geïnspireerd zijn door dezelfde film van Méliès. Ze hebben het plot iets veranderd en een zeppelin geïntroduceerd, maar de maan is duidelijk herkenbaar en hij wordt in het eind zelfs geëerd met een boot die naar hem is vernoemd.

Air – Sonic Armada

The Smashing Pumpkins – Tonight, Tonight

Published by

Victor

Ik ben de oprichter van het Duurt-Lang muziekblog. Ik schrijf de meeste blogs. Staat hier een afbeelding, tekst of muziek dat van jou is en dat je weggehaald wil hebben of op zijn minst anders gecredit, stuur me dan even een mailtje op victor@duurt-lang.nl, of laat een reactie achter hieronder.

One thought on “Een reis naar de maan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *