Crockett’s Theme

Een belangrijke mijlpaal in het leven van een muziekliefhebber is zijn eerste plaat… Of deze nou op vinyl (“LP”) of polycarbonaat (“CD”) geperst is. Want voor de échte muziekliefhebber is het kopen van een plaat zijn investering in de artiest (al gaat daar nog steeds het merendeel van naar ‘de industrie’, en niet naar de muzikant zelf), maar ook een tastbare aandenken aan die investering. En als deze nieuwe aanwinst bij de rest van je collectie in je wandmeubel staat, is het een nieuw lapje in de lappendeken die wat zegt over je (muzikale) identiteit.

De eerste muziek die ik zelf luisterde kwam uit de tv, of uit de radio. Daarna kocht ik cassettebandjes, en die deed ik in mijn radio/cassettespeler, om de leukste liedjes van de radiouitzending van de Nederlandse Top 40 op te nemen. We hebben het dan over begin jaren 80, die ook de opkomst van de compact disc en synthesizer muziek markeerde. Míjn allereerste cd, dames en heren… Was de Miami Vice Soundtrack. Tja…

In die periode, ik zal een jaar of 7 geweest zijn, was ik namelijk helemaal gek van Miami Vice (ik hoef aan jongetjes in de leeftijd van 30 tot ongeveer 50 jaar niet uit te leggen waarom), en ook van de muziek die hier bij hoorde. De Tsjechische componist Jan Hammer had voor deze serie de theme song gemaakt, die ik nog steeds een van de beste (passende) theme songs uit de geschiedenis van de televisie vind, en nog wat andere tracks, waaronder dus Crockett’s Theme.

Spannend, dromerig, ruimtelijk en een melodie die maar niet uit je hoofd gaat. En mijn eerste plaat dus, dus bijzonder. Hij staat overigens niet meer in de kast. Waarschijnlijk gesneuveld toen ik plaats moest maken voor Pearl Jam, Metallica, Iron Maiden, en ander gitaargeweld. Maar de zwak voor mooie synthetische melodieën is altijd gebleven en heeft weer kunnen oppbloeien in mijn trance en daarna progressive house passie.

Published by

il Frodo

Ik ben Fedde. Muziek is een rode draad in mijn leven. Ik speel drums, piano, gitaar, mondharmonica en soms luchtgitaar, maar allemaal niet genoeg om serieus te nemen, laat staan mijn geld mee te verdienen. Hetzelfde geldt voor plaatjes draaien. Dat heb ik ook wel eens gedaan. Vaak alles door elkaar, want als DJ staat alles in dienst van een dansvloer die op en neer wil gaan. Als ik zelf mocht kiezen, draaide ik voornamelijk deep en progressive house.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.