Smells Like Teen Spirit

Tori Amos en ik hebben een speciale band. Dat weet zij zelf niet, maar toch is het zo. Al sinds er CDs zijn en ik ze kan kopen, maak ik er een beetje een sport van om nieuw talent ‘te ontdekken’. De allereerste CD die ik niet kreeg maar van mijn eigen geld kocht was van Tori. Ik hoorde haar eerste single Crucify op de radio, en wist toen meteen: die moet ik hebben. Zo heb ik veel artiesten voor het eerst ‘ontdekt’, door af te gaan op dat ene nummer dat me meteen aangreep. En zo heb ik al vele blijvertjes aan mijn collectie toegevoegd: Krezip (I would stay), The Gathering (Leaves), Ben Harper (Faded). Sinds die eerste CD, Little Earthquakes (1992), behoordt Tori Amos bij het selecte gezelschap van artiesten in mijn platenkast waarvan ik alle albums blind koop. En dat zijn er inmiddels al weer 10, de 11de (een kerst cd) wordt binnenkort verwacht.

Wat veel mensen niet weten is dat zo goed als de helft van Tori’s meest interessante nummers nooit op album zijn verschenen, maar alleen op single. En daar zijn er bij elk album veel van, zeker in haar beginperiode. Daarop vind je juweeltjes als Sugar, een zeer broeierige versie van Hey Jupiter, Flying Dutchman (die ze bijna altijd op haar optredens in Nederland speelt!). Op de maxi single van het eerder genoemde Crucify (1992) vind je een aantal zeer bijzondere en mooie cover uitvoeringen van Angie (The Rolling Stones), Thank You (Led Zeppelin) en Smells Like Teen Spirit (Nirvana).

Deze laatste wilde ik graag hier onder het voetlicht brengen, want: het is gewoon een erg mooie uitvoering van een nummer dat voor velen van ons toch een muzikaal baken in de jeugdherinneringen van onze generatie is, èn… Bij deze uitvoering kun je waarschijnlijk wèl de tekst verstaan en correct meebrullen.

Published by

il Frodo

Ik ben Fedde. Muziek is een rode draad in mijn leven. Ik speel drums, piano, gitaar, mondharmonica en soms luchtgitaar, maar allemaal niet genoeg om serieus te nemen, laat staan mijn geld mee te verdienen. Hetzelfde geldt voor plaatjes draaien. Dat heb ik ook wel eens gedaan. Vaak alles door elkaar, want als DJ staat alles in dienst van een dansvloer die op en neer wil gaan. Als ik zelf mocht kiezen, draaide ik voornamelijk deep en progressive house.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.