Reis door Beatle-albums

Soms kan iets moderns je op een spoor naar het verleden zetten. In mijn geval zorgde de app Song Pop ervoor dat ik in het repertoire van The Beatles ben gaan duiken. Bij Song Pop moet je muziekfragmenten raden. Doe je dat beter en sneller dan je tegenstander, dan win je. Je kunt uit verschillende categorieën kiezen. Om te compenseren voor categorieën waar ik slecht in ben (Movie Soundtrack en TV Show Themes bijvoorbeeld), zet ik steeds vaker Sixties Collection en Classic Folk Rock in. Niet dat ik daar nou zoveel verstand heb, maar ik weet er meer van dan de meeste van mijn tegenstanders. Zodoende krijg ik de laatste tijd regelmatig snippers van oude muziek om mijn oren: Elvis, Bob Dylan, The Byrds, noem maar op. Dat zette mij aan het denken. Ik ben een muziekliefhebber, maar hoeveel weet ik er eigenlijk van? Niet genoeg, besloot ik en dus las ik op een regenachtige zaterdagochtend een boek waarin in vogelvlucht de geschiedenis van de popmuziek uiteengezet wordt. De voor de hand liggende rode draad van het boekje: geen enkele groep heeft zoveel invloed gehad op de ontwikkeling van de popmuziek als The Beatles.

Nou hield ik sowieso al van The Beatles, maar veel meer dan de bekende rode en blauwe greatest hits-abums luister ik niet. Jammer, want één van de verdiensten van de Fab Four is juist dat ze het album als geheel hebben uitgevonden. Geen verzameling losse liedjes, maar een samenhangend geheel. Met als bekendste voorbeeld natuurlijk Sgt. Pepper’s Lonenely Hearts Club Band. Ik besloot alle Beatles-album op mijn MP3-speler te zetten en in chronologische volgorde te beluisteren. Te beginnen met When I Saw Her Standing There, geschreven door Paul McCartney. Typisch een liedje uit de begintijd van The Beatles: aanstekelijk rock ’n roll die dagen in je hoofd blijft zitten.

Een ander nummer dat enorm bij mij is blijven hangen is Tomorrow Never Knows, geschreven door John Lennon. Geen liefdesliedje over een mooi meisje waar je mee wilt dansen. Het nummer begint met de zin “Turn off your mind, relax and float down stream” en gaat op die voet verder. Nog veel opzienbarender dan de tekst, is de muziek. Loops, vage geluiden, een vreemde beat, het is bijna niet te geloven dat het nummer uit 1966 komt. Het had net zo goed van de Chemical Brothers kunnen zijn.

Het mooie van alles is: When I Saw Her Standing There en Tomorrow Never Knows staan allebei niet op de blauwe en rode verzamelaars. Ik ben ze op mijn reis door de Beatle-albums tegengekomen en neem ze mee als prachtige souvenirs.

P.S. Song Pop-tegenstanders pas maar op: als er ooit een speciale Beatles-categorie komt, hak ik jullie allemaal in de pan.

The Beatles – I Saw Her Standing There

The Beatles – Tomorrow Never Knows

Published by

Sytse

Ik heb als cabaretliefhebber een voorkeur voor Nederlandstalig werk, bij voorkeur van Theo Nijland, Maarten van Roozendaal of Daniël Samkalden. Ook de betere hiphop van eigen bodem kan me bekoren, met name Zwolse rappers als Sticks en Typhoon. Favoriete bands op dit moment zijn Elbow en Iron & Wine. Mijn eigen muzikale productie bestaat uit het spelen van kampvuurakkoorden en het schrijven van liedteksten.

One thought on “Reis door Beatle-albums”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *